Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhkem, esnek ve hoş bir bünyeda olmalı, filinta bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak yanıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime müheyya izlemek derunindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde derunilen bir puro ideal nem değerlerinde deruniliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet şayan ve derunilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken farklı bir özlük bu nem değerinin puroya yazık edilen bir mesabe olduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeslekimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değmeslektirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna hin ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme mesabe bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde yaklaşık 6 ay içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine müesses bu tip sıcaklıktan hür olmadığı derunin belli başlı bir hin içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca şu denli hararet değmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti çıkarmak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en elleme yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.